top of page

Hjertets storslåede egenskaberThe Heartmath Institute har gennem videnskabelige undersøgelser fået vist, at hjertet faktisk ikke kun er en blodpumpe som er tæt forbundet med nervesystemet og det endokrine system. Hjertet har faktisk et kæmpe ansvar for hele kroppens balance. Udover at regulere din fysik og følelser, så har hjertet faktisk også sin egen hukommelse, neurologiske celler og neuroplasticitet som direkte modificerer din hjernes funktion. Dette er blevet bevist af videnskabelige undersøgelser, udarbejdet af neurocardiolog Dr. J. Andrew Armour.


Det utrolige her, er, at vi er så vant til at leve i den intellektuelle bevidsthed, det logiske, rationelle sind. Når det i virkeligheden, ofte er hjertet der faktisk styrer showet og giver vores hjerne ”ordrer”. Vi ser på hjertet som et emotionelt organ der pumper blod, i stedet for at betragte det som en højintelligent enhed der faktisk har en effekt på hele vores system.


Hjertet har nemlig fire primære funktionelle forbindelser til hjernen: neurologiske, biokemiske, biofysiske og elektromagnetiske. De her forbindelser virker gennem nerveimpulser, neurotransmittere, hormoner, bølger samt elektriske og magnetiske signaler som tilsammen skaber en dynamisk kommunikation der regulerer hele vores fysik, med hjertet som leder. Hjernen og hjertet udveksler informationer konstant for at holde dig i en fysisk, emotionel og psykologisk balance. De neurologiske informationer der kommer fra hjertet, kommer hovedsageligt hen til hjernens medulla, amygdala, cerebral cortex og frontallapperne.


De her dele af hjernen har nogle meget væsentlige funktioner, som for eksempel at hjælpe os med at trække vejret og vedligeholde hjerterytmen.


Selvom hjertet samarbejder med hjernen, så er hjertet faktisk i stand til at tage egne beslutninger uden hjernens indblanding.


Den kan arbejde selvstændigt, fordi den har egenskaber såsom hukommelse, sensationer, følelse og kognition. Mange funktionelle processer som sker i hjernen, er ofte besluttet og informeret via neurologiske signaler fra hjertet først.


Det betyder at hjertet begynder at blive anset som det primære organ af perception og kognition.


De hormoner som hjertet sender ud, har en direkte effekt på hele kroppen, din psyke og dine følelser. Alt mellem lyksalighed og stress. Hjertet har en effekt på alt i hele kroppen, på grund af alt det blod hjertet pumper, som berører alt indeni vores krop. Derfor er hjertet lederen af livskraft, som vi mærker hver eneste dag. Er det ikke fantastisk?


Hjerterytmen skaber ligeledes nogle trykbølger som påvirker hver eneste celle i kroppen. Disse trykbølger bærer næringsstoffer og ilt gennem bittesmå kapillærer til cellerne. Selve organerne sender elektromagnetiske transmissioner/informationer tilbage til hjertet, hvilket har en effekt på hjerterytmen. På den måde kommunikerer hele kroppen, for at sørge for at der kommer blod nok rundt, især til de steder som har mest brug for det. Hjertet sender næring ud, og organerne kommunikerer tilbage hvad de har brug for. Jo bedre en synkronisering der er i din krop, jo bedre er dit helbred.


Den mest banebrydende intelligens hjertet præsterer, er, at den kan udveksle elektromagnetiske informationer både inde og udenfor os selv. Hjertet har et elektromagnetisk felt der er 5.000 gange større end hjernens. Teknologi har målt at hjertets elektromagnetiske felt strækker sig 3 meter ud fra os. Der er yderligere teorier om, at det her felt, er meget større end teknologi kan måle. Det elektromagnetiske felt har samme form som en rund cirkel. Nøjagtig ligesom vores planet og vores røde blodceller. Det viser virkelig hvor intelligent og geometrisk naturen er i sine former. Alt er tæt forbundet i et evigt kredsløb, hvor naturen er så dygtig til at skabe et perfekt puslespil, hvor alt passer sammen.


Det interessante her, er, at vores humør har en stor effekt på hjertets elektromagnetiske felt. Når du er i dårligt humør, bliver vred, ked af det, eller noget i løbet af din dag ligesom kaster dig ud af harmoni, så vil de elektromagnetiske bølger du sender ud, faktisk blive kaotiske og upræcise. Din frekvens bliver lavere, og alt i din krop stopper med at samarbejde i ligeså højt et niveau som når du er i harmoni. Når hjertets felt bliver påvirket, bliver alle celler og systemer i din krop negativt påvirket.


Det er det samme, hvis du møder en person der ikke har det godt. Du kan mærke det med det samme, selv hvis de ikke siger noget eller endda smiler. Dit hjerte, kan simpelthen registrere deres uharmoniske elektromagnetiske felt. Med andre ord, så arbejder hjertet også intuitivt, ved at registrere andre elektromagnetiske felter, hvilket er ekstremt interessant. Den har en subtil, fintfølende intelligens. Hvis du lod dig guide af den, ville du kunne undgå mange uheldige situationer men også imødekomme mirakuløse situationer. Det er det samme med ens mavefornemmelse. Lyt til den. 'Hjertefornemmelsen' arbejder på samme måde. Det er virkelig et unikt navigationssystem. En slags hverdags-GPS på livets vej.


Vi møder tit situationer som kan forstyrre os, hvilket tvinger vores organisme til at genfinde og genskabe balance. Vi er som art, ligesom alle andre arter, skabt til at kunne blive udsat for kaotiske situationer, som gør at vi bliver nødt til at samle os selv op igen (også på et cellulært niveau) og genfinde os selv til en stærkere version end vi var før, som nu er bedre tilpasset til sine omgivelser. Det er den mest basale overlevelsesmekanisme. Så frygt ej, når du bliver kastet ud af balance, det betyder kun, at du bliver stærkere og mere modstandsdygtig lige om lidt :)


Fordi det er så nemt at overleve i dag, kræver det nærmere følelsesmæssig modenhed og træning, når det gælder om ikke at lade sig påvirke negativt af andre personer eller situationer.


Men! Når du er i harmoni og i et godt og kærligt humør så kommer de elektromagnetiske bølger du sender ud, i rette bølgelængder, i rette balance og i en høj frekvens. Din krop, din psyke og din energi vender tilbage til dens oprindelige, perfekte synkronisering af høj velvære og helbred. Det er meget simpelt, det er fordi kærlighed er den stærkeste kraft på jorden.


Balancerede elektromagnetiske felter, kan også balancere dit felt, nøjagtig ligesom hvis din mor trøster dig hvis du har slået dig. Det er også en vigtig del af healing mellem os mennesker. At vi løfter hinanden med nogle søde ord, er hjælpsomme eller deler næstekærlighed. At vi skaber betydningsfulde fællesskaber hvor vi mærker hinanden og føler os elsket. Det er jordens sande og stærkeste medicin, og nu ved du hvorfor. Fordi det påvirker hjertet, som påvirker alt i os.


Det hjertet føler, sender den op til hjernen, hvor den analytiske del arbejder, hvorefter hjernen sender sin analyse tilbage til hjertet for at finde den rette respons. Den rette respons kræver følelsesmæssig intelligens og er noget vi skal arbejde på og øve os i.


Hvis vi kun bruger vores intellekt til at respondere med, så vil vi reagere baseret på hvad vi har lært i fortiden. (re-agere). Vi gentager gamle psykologiske og adfærdsmæssige mønstre som ikke altid gavner os. Men hjertet responderer på en helt anden måde.


Den responderer i nuet og tilpasser sig hvad der sker lige nu og her. Hjertet er i stand til at forstå livet på en mere dynamisk og intelligent måde end hjernen.


Du kender godt udtrykket: ”Taking the high road” på engelsk, som med andre ord betyder at du hæver dig over de konflikter der kan opstå i din hverdag, så du ikke bliver for påvirket, men responderer ud fra et center i dig fyldt med ro, visdom og modenhed. Det er dét, hjertet gør. For med empati og forståelse, kan du se udover et andet menneskes fejl, eller en situations kompleksitet. Hjertet kan simpelthen have en meget dybere universel forståelse for hvad der sker, som hvis vi lytter til det. Det ville hjælpe os med ganske enkelt at bevare roen og freden.


Det er også med hjertet, du kommunikerer med, når du ikke bruger ord. For eksempel når du er sammen med dyr. Eller når du er ude i skoven og kan mærke den ro og omsorg naturen så gavmildt giver. Det er den her energi mange spirituelle mennesker og healere bliver nødt til at anvende. De kan ikke se hvad du fejler, blot ved at lytte til dine ord eller se på dig med øjne. Hjertet har en perception der går udover kroppens sanser og grænser, hvilket kan få os til at se vores omverden og os selv på en helt ny måde.Hvordan du kan skabe bedre forbindelse til hjertet


1) Først og fremmest så kan du fokusere på dit hjerte ganske enkelt. Vær nærværende og fokuser visuelt på dit hjerte og dens puls. Mærk den og vær højt koncentreret. Det kan være en meditationsform hvis man lyster det.2) Du kan bruge dine sanser. Brug mindfullness ved at være 100 % nærværende. Lyt virkelig til hvad du lytter til. Tyg på din mad i stedet for at tygge på dine tanker mens du spiser. Duft til nogle essentielle olier eller en nybagt kage. Massér dine fødder og bare vær nærværende i kærlighed til dig selv og alt omkring dig. Når du er i nuet, for eksempel når du danser eller maler, så fylder der ikke så mange tanker i dit hoved, og på den måde har du taget skridtet fra det intellektuelle ned til det intuitive. Fra hovedet ned til hjertet.3) Du kan lave vejrtrækningsøvelser. Åndedrætsorganerne er fysisk den korteste vej til hjertet. Hvert åndedræt tilføjer ilt til blodet og har derfor en afslappende effekt på hele dit system. Hver gang man bliver lidt småstresset tager man ofte et stort åndedræt. Eller lige før man skal præstere, for netop at bevare roen. Når vi mediterer eller dyrker yoga, bruger vi også åndedrættet for at falde til ro. Grunden til det virker, er fordi det ikke er nemt at tænke og fokusere på vejrtrækningen på samme tid. Det er fordi åndedrættet er forbundet med det autonomiske nervesystem (uden for bevidst kontrol) og det somatiske nervesystem (inden for bevidst kontrol). Derfor kan vi faktisk bruge vores vejrtrækning til bevidst at berolige krop og sind.4) Du kan også slappe helt af. For når du tænker for meget, så spænder du i kroppen, derfor, når du slapper af i musklerne, slapper du også af i hovedet, og når du slapper af i hovedet, kan du lettere være i hjertet. Når du slapper helt af, så er instinktet også slukket, fordi dét ved, at der ingen fare er på færde. På en måde trækker du stikket i begge ender og finder dit center når du slapper af.
Nyd hjertets storslåede egenskaber, det er et spektakulært organ.I Lys og Kærlighed,


Spirit

Kilde/Inspiration: Sajah Popham, Evolutionary Herbalism; science, spirituality and medicine from the heart of nature (2019)


Kilde/Informationer/Videnskabelige fakta: The Heartmath Institute

45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


  • Facebook
  • Instagram
bottom of page